Chyba większość ludzi wie, że nadmiar cukru nie sprzyja zdrowiu. Prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób cywilizacyjnych, próchnicy. Jednak mimo to bardzo chętnie sięgamy po słodkie produkty. Jednym z zamienników cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy (SGF). Znajdziemy go w wielu powszechnie dostępnych produktach pod różnymi nazwami:
-izoglukoza
-syrop wysokofruktozowy (HFS)
-wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS).
Od lat 60-tych jest on bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. W ciągu dwóch dekad (1970-1990) spożycie syropu kukurydzianego wzrosło o 1000%!!! Wynika to głównie ze wzrostu spożycia słodkich napojów i słodyczy. SGF jest dodawany do dżemów, lodów, produktów mlecznych, zup, ketchupów, piwa, zalewy do ogórków, śledzi i oczywiście do napojów gazowanych i niegazowanych.
Dlaczego jest tak szeroko stosowany?
Jest tańszy od tradycyjnego cukru, łatwiejszy w użyciu oraz bardziej wydajny. Dodany do napojów owocowych sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty, trwały i orzeźwiający.Jak wpływa na nasze zdrowie?
Przypisuje mu się rolę w wywoływaniu szeregu chorób, m.in. :
otyłości,
cukrzycy,
nadciśnienia,
nowotworów,
zaburzeń gospodarki lipidowej,
dny moczanowej,
chorób serca i
kamicy nerkowej.
Odgrywa istotną rolę w epidemii otyłości w krajach wysoko rozwiniętych. Z badań wynika, że to nadmierne spożycie fruktozy (bynajmniej NIE tej z owoców!) jest jednym z czynników odpowiedzialnych za wystąpienie fali otyłości, szczególnie wśród dzieci i młodzieży.
Ile
250-300 ml napoju słodzonego SGF, a więc tylko jedna szklanka, stanowi całodobową dopuszczalną ilość cukrów prostych! Dodatek SGF do napojów jest szczególnie niekorzystny, ponieważ wypijając nadmiar energii w napojach nie zmniejszamy jednocześnie ilości energii przyjętej z jedzeniem. Na przykład pijąc codziennie tylko jedną porcję napoju energetycznego (około 150 kcal) możemy przytyć w ciągu roku około 7 kg!!!
Niestety mimo licznych badań, które dowodzą o niekorzystnym działaniu syropu kukurydzianego na zdrowie człowieka nie ma ograniczeń dotyczących jego stosowania.
Komentarze
Prześlij komentarz